Till salu Sålda Kommande Områden Bevakning Sälja Köpa Om oss Kontakt

Sälja bostad i Sälen

Det ska vara tryggt och enkelt att sälja din bostad. Här får du veta mer om hur en försäljning går till och hur vi på Sälenmäklaren arbetar.​

Vi har lång erfarenhet av Sälenområdet och är experter på fritidsbostäder. Det innebär att vi vet vad som krävs för en professionell bostadsförsäljning när du som säljare inte finns på plats. För oss är varje uppdrag unikt och vi är uppskattade för vår flexibilitet och lyhördhet.

Här får du veta mer om de olika delarna i en försäljningsprocess, kontakta oss gärna för mer information.

Kostnadsfri värdering och bedömning

Vi börjar med att besöka din bostad för att göra en bedömning av marknadsvärdet. Om din bostad hyrs ut, samordnar vi vårt besök med din uthyrare.

När vi har tittat på din bostad återkommer vi med ett förslag på hur din bostad kan presenteras och marknadsföras. Vi går igenom dina behov och önskemål och landar i en lösning som fungerar för just dig. Vårt besök och vår bedömning är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Förmedlingsuppdrag

När du vill gå vidare och lägga ut din bostad till försäljning tecknar vi ett uppdragsavtal. I uppdragsavtalet regleras vad som ska gälla mellan dig som säljare och oss som mäklare när det gäller exempelvis utgångspris, provision och tidsperiod för förmedlingsuppdraget.

I samband med att vi tecknar ett förmedlingsuppdrag gör vi alltid en obligatorisk ID-kontroll.

Fotografering och objektbeskrivning

När uppdragsavtalet är klart är nästa steg att fotografera din bostad och att sammanställa annonsmaterialet, bland annat en objektbeskrivning. Objektbeskrivningen består av information om din bostad tillsammans med bilder från fotograferingen.

Du får alltid godkänna objektbeskrivningen innan vi börjar använda den i marknadsföringen.

Marknadsföring

När du har godkänt objektbeskrivningen är det dags att påbörja marknadsföringen av din bostad. Vi tar hand om hela processen och bearbetar vårt kundregister, annonserar och bokar visningar.

Visningar

Vi erbjuder öppna visningar i den mån det går. En öppen visning innebär att intresserade spekulanter kan besöka din fastighet en viss dag och tid. Vi sprider då ut visningstiden så att det inte blir för många sällskap samtidigt.

Det vanligaste är dock privatvisningar eftersom många spekulanter reser långt. En privatvisning innebär att din fastighet visas för en särskild spekulant på en specifik tid.

Budgivning

När det är dags för budgivning har din mäklare kontinuerlig kontakt med intresserade spekulanter. Du får löpande information och samtliga bud framförs till dig, oftast via SMS.

Kom ihåg att det är du som bestämmer till vilket pris du vill sälja och till vem du vill sälja.

Kontraktsskrivning och tillträde

När budgivningen är klar, och du som säljare är överens med en köpare, upprättas ett köpekontrakt.

Bostadsaffären är bindande först när köpekontraktet är undertecknat av både säljare och köpare samt utgivet.

Om säljare och köpare inte har möjlighet att träffas på plats för kontraktsskrivning så hanterar vi detta på distans.

Tillträdet till bostaden kan vi också ordna på distans med hjälp av fullmakter och kontakt med säljarens och köparens respektive banker.

Innan tillträdet meddelar vi ägarbytet till exempelvis elnätsbolag, Malung-Sälens kommun, samfälligheter, föreningar, sotare, snöröjare och uthyrningsföretag.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om bostadsförsäljning. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss med dina funderingar. (Förslag – att lägga in länk till sidan med kontaktinformation, så det blir enkelt att klicka för användaren.)

Kan man sälja fast man hyr ut sin bostad?
Svar: Ja, det är inga som helst problem. Vi kan ordna visningar på bytesdagar och köparen får ta över befintligt hyresavtal från och med överenskommen tillträdesdag.

Kan ni hjälpa till med styling?
Svar: Ja, vi har möjlighet att hjälpa till med styling innan vi fotograferar.

Går det att få privata visningar?
Svar: Ja, absolut. Alla våra mäklare bor på orten och vi kan därför vara flexibla och erbjuda privatvisningar på tider som passar.

Kan man skriva kontrakt på distans?
Svar: Ja, vi har lång erfarenhet av att hantera kontraktsskrivning på distans.

Kan man ordna tillträdet på distans?
Svar: Ja, det går att ordna med hjälp av fullmakter, vi har också kontakt med både säljarens och köparens respektive banker.

Kan man få hjälp med flyttstädning och besiktning?
Svar: Ja, vi förmedlar gärna kontakt till olika företag som erbjuder flyttstädning, besiktningar, energideklarationer och hantverkshjälp.

Mer information

Om du vill veta mer om bostadsförsäljning hittar du bra information hos den statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Vad gäller vid förmedling – FMI
https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/

Budgivning – FMI
https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/budgivnin...

Frågor och svar – FMI
https://fmi.se/fragor-och-svar/